Πάμε με ποδήλατο;           

Τύποι ποδηλάτων

Ποδήλατα πόλης (City Bike) 

Τα ποδήλατα πόλης προσφέρουν ξεκούραστη και όρθια στάση οδήγησης. Διαθέτουν άνετη και φαρδιά σέλα, μεγαλύτερης διαμέτρου τροχούς σε σχέση με τα ποδήλατα βουνού, πιο ήπια γεωμετρία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλότερη ποιότητα κύλισης.

Τα ποδήλατα πόλης διαθέτουν επίσης σχάρα, λασπωτήρες (φτερά), καλάθι εμπορευμάτων και φώτα ώστε να κινείστε καθημερινά και να καλύπτει τις ανάγκες σας στη ποδηλατοβόλτα, στο σούπερ μάρκετ ή στην διαδρομή για την εργασία σας. Τα ποδήλατα πόλης απευθύνονται σε αναβάτες με προσανατολισμό στην καθημερινή μετακίνηση στους δρόμους των πόλεων.

Σπαστά - αναδιπλούμενα ποδήλατα 

Οι σύγχρονος πόλεις συνήθως έχουν πολύ μεγάλη έκταση και καλούμαστε στην καθημερινότητα μας να μετακινηθούμε για την εργασία μας για πολλά χιλιόμετρα. Αυτό πολλές φορές δυσκολεύει την μετάβαση με το ποδήλατο.

Αν όμως μειώσουμε την ποδηλατική απόσταση με την βοήθεια των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) τότε γίνεται πιο εύκολο για τους περισσότερους.

Σε αυτή τη περίπτωση η συμβολή ενός ποδηλάτου που αναδιπλώνεται είναι αναγκαία καθώς ο χώρος μέσα στο τραμ και το μετρό για παράδειγμα είναι περιορισμένος.

Επίσης τα σπαστά ποδήλατα ή αναδιπλούμενα όπως συνηθίζουμε να τα λέμε τοποθετούνται εύκολα μέσα σε τσάντα μεταφοράς για την αποθήκευση τους σε περιορισμένο χώρο ή ακόμα από λάτρεις της θάλασσας που τα χρησιμοποιούν στα λιμάνια που δένουν με τα σκάφη τους για ανεφοδιασμό ή αναψυχή.

Τα ποδήλατα Trekking  

Τα ποδήλατα Trekking είναι τα υδριβικά ποδήλατα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μικτές διαδρομές, ασφάλτου και χωματόδρομου.
Λόγω αυτής της δυνατότητας και χρηστικότητας, τείνουν να είναι από τα πιο δημοφιλή ποδήλατα της αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Η σχεδίαση και η γεωμετρία τους, χαρίζει άνετη και όρθια θέση οδήγησης όπως έχουν και τα ποδήλατα βουνού. Χρησιμοποιούν μεγαλύτερους τροχούς, 28 ιντσών, από τα βουνού και πιο λεία ελαστικά ώστε να έχουν λιγότερες τριβές στην άσφαλτο και να πετυχαίνουν μεγαλύτερες ταχύτητες με λιγότερη προσπάθεια.

Επιπλέον είναι εξοπλισμένα με μπροστινή ανάρτηση ώστε να περνούν με ευκολία τις ανωμαλίες και τυχόν εμπόδια του δρόμου, να ανεβεί ένα πεζοδρόμιο ή ακόμα και να απορροφήσει τις ανωμαλίες από το χωμάτινο μονοπάτι που αποφασίσατε να στρίψετε.

Τα ποδήλατα Trekking απευθύνονται σε αναβάτες με προσανατολισμό την καθημερινή μετακίνηση, τις ποδηλατοβόλτες και την αναψυχή. 

Ποδήλατα δρόμου 

Τα ποδήλατα δρόμου ή κούρσες όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε, είναι κατάλληλα για χρήση μόνο σε άσφαλτο.

Είναι ελαφρύτερα από τα συνηθισμένα ποδήλατα, έχουν γρήγορη γεωμετρία, σκυφτή (αγωνιστική) θέση οδήγησης για πιο αεροδυναμική θέση ποδηλασίας, πλαίσιο από ελαφριά και εξωτικά κράματα, μεγάλους τροχούς με στενά ελαστικά για σχεδόν μηδενικές τριβές ώστε να πετυχαίνουν, γρηγορότερες επιταχύνσεις και μεγαλύτερες τελικές ταχύτητες.

Τα περισσότερα είναι εξοπλισμένα με εμπρόσθιο πιρούνι από άνθρακα (Carbon) για λιγότερες καταπονήσεις στην πλάτη και τα χέρια.

Με τα ποδήλατα δρόμου μπορείτε να καλύπτετε μεγάλες αποστάσεις με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Οι κούρσες απευθύνονται σε αναβάτες αθλητικό προσανατολισμό.

Ποδήλατα fitness 

Τα ποδήλατα Fitness συνδυάζουν τις ικανότητες και την γεωμετρία των ποδηλάτων δρόμου με μία ελαφρώς πιο άνετη θέση οδήγησης.Η θέση αυτή σας επιτρέπει να κάθεστε λίγο πιο όρθιος και ως εκ τούτου πιο χαλαρά. Έτσι μπορείτε να μετακινήστε επίσης σβέλτα όπως με τις κούρσες αλλά επιπλέον βλέπετε καλύτερα το δρόμο και τα επερχόμενα επιβλαβή σημεία αυτού.

Η θέση οδήγησης αυτή μειώνει την ασκούμενη πίεση στα χέρια, τους καρπούς και τους ώμους σας. Προορίζονται αποκλειστικά, όπως και τα ποδήλατα δρόμου για χρήση σε άσφαλτο. Τα ποδήλατα fitness απευθύνονται σε αναβάτες με αθλητικό προσανατολισμό αλλά και σε αυτούς που θέλουν γρήγορες μετακινήσεις.

Ποδήλατα βουνού (MTB). 

Τα ποδήλατα βουνού (mountain bike) είναι σχεδιασμένα για δύσκολους και δύσβατους δρόμους.

Βόλτες σε χωμάτινα μονοπάτια και με ικανότητα ανάβασης σε ορεινές διαδρομές χάρη στις κοντές σχέσεις μετάδοσης που είναι εξοπλισμένα.

Διαθέτουν επίσης αναρτήσεις για την απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου, ισχυρά και ανθεκτικά φρένα και φαρδύτερα ελαστικά για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που σίγουρα θα συναντήσετε στις χωμάτινες και κακοτράχαλες χωμάτινες διαδρομές.

Η ανθεκτικότητα τους όμως και η ευχρηστία τους, τα έχει καταστήσει δημοφιλή και για χρήση στη πόλη μιας και αντιμετωπίζουν με άνεση τις λακκούβες και τα πεζοδρόμια.
Όπως προαναφέραμε, τα ποδήλατα βουνού, διαθέτουν κοντύτερες σχέσεις ταχυτήτων σε σύγκριση με τα ποδήλατα δρόμου, ώστε να γίνεται καλύτερα η διαχείριση της δύναμης της οποίας ασκούμε στα πετάλια, με σκοπό να περνάει η δύναμη αυτή στο έδαφος και να μας βοηθούν να αναβαίνουμε τις ανηφόρες ευκολότερα. Όταν μάλιστα αυτό συνδυάζεται με σκελετό ελαφρού κράματος, όπως το αλουμίνιο ή το carbon τότε τα ποδήλατα βουνού μετατρέπονται σε πραγματικοί ορεινοί χιλιομετροφάγοι.

Οι μικρής διαμέτρου τροχοί (26 ιντσών) των παραδοσιακών ποδηλάτων βουνού είναι αποτελεσματικοί στα ορεινά μονοπάτια αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικοί σε ασφάλτινο περιβάλλον σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε διάμετρο τροχούς (27 ή 28 ιντσών) των ποδηλάτων δρόμου.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες για να μειώσουν αυτή τη διαφορά, εξοπλίζουν πλέον κάποια ποδήλατα με τροχούς 27,5 και 29 ιντσών, αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω αε επόμενο άρθρο. Τα ποδήλατα βουνού απευθύνονται σε αναβάτες με αθλητικό προσανατολισμό, ποδηλατοβόλτες και αναψυχή.

15